Lentink advies?

Skip to main content

Hoe bied je ruim baan aan innovatie, maar houd je ook financieel en fiscaal de touwtjes strak in handen? Lentink helpt technologiebedrijven bij het vinden van de juiste balans en is thuis in de specifieke vraagstukken die deze kapitaalintensieve bedrijfstak kent.

“Wat je vaak ziet is dat bij technologische bedrijven alles draait om ontwikkeling. De financiële verantwoording is meestal een ondergeschikt proces. Aan ons de uitdaging om een goede vertaalslag te maken en aansluiting te houden vanuit de technologie naar de financiële verantwoording, rekening houdend met de fase en omvang waarin de onderneming zich bevindt”, zegt Bart Westland, partner bij Lentink.

Kennis van verslaggevingsstelsels

Hij ondersteunde en adviseerde in de afgelopen jaren diverse technologiebedrijven. Kapitaal is daarbij altijd een aandachtspunt, weet hij. “Ondernemen in deze branche is uitdagend. De eerste, vaak hoge kosten moet je zelf dragen, terwijl de opbrengsten nog onzeker zijn. Vaak hebben technologiebedrijven daarom meerdere investeerders. Van nationale en internationale beursgenoteerde bedrijven tot private equity organisaties en publiekrechtelijke instellingen zoals TNO en universiteiten. Bij Lentink kennen we de verschillende verslaggevingsstelsels, zoals US GAAP en IFRS waardoor we technologiebedrijven op dit vlak optimaal kunnen ontzorgen.”

Vooraf bijsturen in plaats van achteraf

Dat geldt ook voor branchespecifieke vraagstukken. Daarbij valt te denken aan de kostenbeheersing van R&D-trajecten, de waardering van geactiveerde ontwikkelingskosten in de jaarrekening, het benutten van fiscale regelingen zoals de innovatiebox en de WBSO en de verantwoording van ontvangen RVO- en EU-subsidies. “Doordat we het speelveld en de regels in de branche goed kennen, kunnen we je vooraf vertellen hoe je iets moet aanpakken in plaats van dat je achteraf moet bijsturen. Dat werkt wel zo prettig.”

Leave a Reply